Aquatraining bij paarden

Aquatraining bij paarden wordt ingezet als ondersteuning van de revalidatie bij een blessure, maar ook bij sportpaarden om kracht en balans te verbeteren. Het paard loopt op een lopende band waarbij er water wordt toegevoegd. Lopen in het water zorgt voor een ander bewegingspatroon dan ‘op het droge’. Verschillende waterhoogtes hebben een verschillend effect, dit is afhankelijk van het niveau van het paard en het doel van de aquatraining.


Bij het lopen door het water tilt het paard zijn benen hoger op waardoor de gewrichten verder moeten buigen en er meer beweging ontstaat in de rug. Het hoger optillen van de benen kost meer kracht en ook het verplaatsen van de benen door het water en door de oppervlakte spanning van het water kost meer kracht. VAn aquatraining wordt je paard dus sterker in zowel benen als rug.

Lopen in het water vraagt meer balans en coördinatie. Om de balans te bewaren spant het paard zijn buik- en rugspieren meer aan, zijn ‘core stability’ verbeterd. Deze stabiliteit van de rug heeft het paard nodig om een ruiter goed te kunnen dragen, maar ook om moeilijke oefeningen uit te kunnen voeren.


Revalideren met aquatraining heeft meerdere voordelen:

  • Het paard kan rechtuit bewegen waardoor aquatraining vaak al vroeg in de revalidatie worden ingezet.
  • De beweging is gecontroleerd waardoor het paard op de juiste manier belast kan worden zonder dat er overbelasting ontstaat.
  • Het paard kan zijn energie kwijt en moet zijn aandacht erbij houden waardoor het zowel fysiek als mentaal een positief effect heeft op de revalidatie.
  • De kracht, coördinatie en stabiliteit verbeteren waardoor het paard algeheel fitter wordt als voorbereiding en ondersteuning van terugkeer in de sport.


Als een paard voor de eerste keer voor aquatraining komt ga ik eerst in met gesprek met de eigenaar om wat meer te weten te komen over het paard en om samen te bepalen wat het doel wordt van de aquatraining. Hierna loopt ik het paard kort even na en wil ik hem zien bewegen om te kijken hoe hij zijn lichaam gebruikt, hoe de spierontwikkeling is en of er dingen zijn waar we rekening mee moeten houden. Vervolgens zetten we de deuren van de aquatrainer open en lopen we er een aantal keer met het paard doorheen. Daarna oefenen we met het sluiten van de deuren en uiteindelijk met het starten van de loopband en het toevoegen van het water. Het is belangrijk dat het paard op zijn gemak is, want met spanning zal het paard zijn lichaam nooit helemaal correct gebruiken. De eerste sessie wordt ook wel een wensessie genoemd en het is per paard afhankelijk hoe ver we in de eerste sessie kunnen komen. Hieronder zie je in een video hoe een training in de aquatrainer eruit ziet.