Hydrotherapie bij honden

Hydrotherapie bij honden wordt ingezet als ondersteuning van de revalidatie bij een blessure of na een operatie. De hond loopt op een lopende band waarbij er water wordt toegevoegd. Lopen in het water zorgt voor een ander bewegingspatroon dan ‘op het droge’.

Hydrotherapie bij gewrichtsproblemen
Het water heeft een opwaartse druk waardoor je met hoog water de druk op de gewrichten kan verminderen en toch spierkracht kan trainen. Hierdoor kunnen honden met artrose in hoog water vaak makkelijker bewegen dan zonder water en kunnen ze zo hun spieren trainen. De opgebouwde spierkracht kunnen ze met het gewone lopen weer gebruiken om de schokken van het lopen op te vangen en zo de gewrichten met artrose te ontlasten.

Lopen in het water vraagt meer balans en coördinatie. Om de balans te bewaren spant de hond zijn buik- en rugspieren meer aan, zijn ‘core stability’ verbeterd. Voor honden met rugklachten is hydrotherapie een mooie aanvullen op de balansoefeningen.

 

 

Voordelen van hydrotherapie:

  • De beweging is gecontroleerd en we zorgen dat de hond zijn lichaam op de juiste manier gebruikt.
  • De hond kan zijn energie kwijt en moet zijn aandacht erbij houden waardoor het zowel fysiek als mentaal een positief effect heeft op de revalidatie.
  • De kracht, coördinatie en stabiliteit verbeteren waardoor de hond algeheel fitter wordt.
  • De tijdsduur van de training en van de pauzes, de hoogte van het water, de snelheid van de loopband en de temperatuur van het water zijn variabel. Deze variabelen zijn meetbaar, zodat voor elke hond een ideaal trainingsprogramma samengesteld kan worden.

Hydrotherapie is altijd een onderdeel van het totale fysiotherapeutische behandelplan. Middels een intakegesprek en onderzoek van de hond zullen wij in overleg met de eigenaar het behandelplan opstellen.

Wij zijn aangesloten bij de Vakgroep Hydrotherapie Hond (VHH)©, dit is een samenwerkingsverband van dierenfysiotherapeuten, die in hun praktijk gebruik maken van een aquatrainer. Met elkaar zijn we op gestructureerde wijze in gesprek over alle aspecten van hydrotherapie bij dieren. https://hydrotherapiehond.nl/